Wat hebben we genoten van de zomermaanden en de mooie lange nazomer. Zelfs half oktober hebben we nog gefietst in “kort-kort”. Toch laat ik me ieder jaar weer opnieuw verrassen door me niet goed te kleden wanneer ik er op de fiets erop uit trek.

Dit gebeurde ook eind oktober op een vrije maandagmorgen. Om 8:00 uur zat ik in de auto richting Holterberg om daar een rondje op mijn Mountainbike te rijden. Volgens Buienrader, die ik de dag ervoor meerdere malen goed had bestudeerd, zou het zonnig en windstil zijn deze morgen. Na slechts 10 minuten kwam ik er al achter dat een korte broek en shirt met arm- en beenstukken helaas niet voldoende was. Probleem is niet dat ik voldoende fietskleding in de kast heb, maar eerder mijn eigenwijsheid.

Fietskleding voor fietsen tussen de 8 en 12 graden

Kniestukken gecombineerd met een korte broek voldoet nu niet meer. Een lange winterbroek of lange beenstukken is het advies. Daarnaast een shirt met lange mouwen of armstukken gecombineerd met een zweetshirt. Daarover draag je een windstopper bodywarmer.

Fietskleding tussen de 0 en de 8 graden

Bij deze temperaturen begint het op de racefiets of mountainbike echt heel koud te worden. Draag een lange broek en winterjack. Een winterjack is gevoerd en geeft net even wat meer isolatie en dus warmte dan een shirt met lange mouwen. Daaronder een zweetshirt als basislaag, eventueel met een winddicht borstvak. Daarnaast zijn handschoenen met lange vingers aan te raden. Verder zijn goede overschoenen nodig om je voeten warm te houden en een bandana onder je helm.

Fietsen onder het vriespunt

Dit is alleen voor de echte bikkels, een dikke winterbroek of een korte broek met daarover een lange broek onder zeem. Winterjack met een zomershirt eronder en een zweetshirt met lange mouwen. Warme winterhandschoenen, buff en een dikke bandana onder de helm. Om koude voeten te voorkomen  worden warme winter overschoenen gedragen.

Mijn persoonlijke voorkeur?

Zelf smeer ik me altijd goed in met warming cream en draag ik graag een bodywarmer over mijn winterjack. Daarnaast draag ik stiekem skisokken (ik heb helaas snel koude tenen) en draag ik goede winteroverschoenen.