Door je goed te kleden is het geen enkel probleem om tijdens de koude wintermaanden lekker door te fietsen. Maar wat is nu de juiste fiets om de wintermaanden goed en veilig door te komen? In de winkel merken we de toenemende vraag naar cyclocross fietsen en gravelbikes. Maar wat is nu precies het verschil tussen een cyclocross fiets en een gravelbike?

Wat is een cyclocross fiets?

Veel fietsers denken dat een Cyclocrosser en racefiets is met dikkere banden. Dat is uiteraard niet het enige verschil.

Banden Cyclocross fiets

Waar een racefiets tegenwoordig standaard voorzien is van 25mm banden is een cyclocrosser voorzien van 30mm banden. Daarnaast rijd je met een veel lagere bandenspanning. Waar je met een racefiets rijdt met 6 a 7 bar, fiets je met een cyclocross rond met ongeveer 2 bar.

Brede voorvorken van een cyclocross fiets

De vorken van een Cyclocrosser zijn ook breder dan die van een racefiets. Hierdoor kunnen er bredere banden gemonteerd worden en blijft er minder modder achter de vorken hangen.

Versterkt frame

Het frame van een cyclocrosser is sterker dan een frame van een racefiets. Een crosser heeft natuurlijk veel meer klappen te verduren dan een racefiets. Daarnaast is de bovenbuis van een crosser plat waardoor de fiets comfortabeler op je schouder ligt wanneer je een stuk met de fiets op je schouder moet lopen.

Wat is een gravelbike?

Een gravelbike is een combinatie van een racefiets en een mountainbike. Deze gravel racers zijn zeer overtuigend op diverse ondergronden, zonder de actieve eigenschappen van een racefiets te verliezen.

Banden van een gravelbike

De meeste gravelbikes kunnen voorzien worden van 45mm banden. Daarnaast zorgt het groeiende aanbod van brede en snel rollende banden door het huidige en aanhoudende succes van gravel bikes.

Geometrie van een gravelbike

Vanwege de langere stuurbuis en de iets schuinere stuurhoek is een gravelbike comfortabeler en minder zenuwachtig dan een racefiets en cyclocross fiets. Zeker tijdens wat langere tochten.

De gravelbike is een fiets waarmee je comfortabel op de meest uitlopende ondergronden uit de voeten kan. Gravelpaden, Kasseien, asflat lichte singletracks of onverharde wegen. geen probleem!

Conclusie

Ben je meer van de korte explosieve ritten? Of wil je af en toe een veldritwedstrijd rijden? Dan is een cyclocross fiets de beste keuze. Op een cyclocrosser heb je een actievere zit en de fiets stuurt directer.
Zoek je meer een comfortabele fiets waarmee je langere tochten kunt fietsen? Dan zou ik zeker een gravelbike adviseren.

Kijk hier voor alle gravel bikes en cyclocross fietsen