Geregeld wordt ons de gevraagd waarmee de ketting onderhouden moet worden. Of je nu gaat mountainbiken of op de racefiets zit, smeermiddelen zijn er in vele soorten. Smeermiddelen voor natte omstandigheden, droog weer en zelfs winterse omstandigheden. Ga je voor op olie gebaseerde of op wax gebaseerde smeermiddelen. Onze voorkeur gaat uit naar op wax gebaseerde smeermiddel Squirt Lube.

Wat is nou precies Squirt Lube wax?

Squirt lube is een biologisch afbreekbaar smeermiddel voor de fietsketting dat uit een emulsie van wax en water bestaat. Het bevat geen oplosmiddel. De vloeistof dringt na het aanbrengen tot in het binnenste van de ketting. Nadat het water langzaam is verdampt laat het wax een dun laagje achter dat water-, zand- en vuilafstotend is. Dit in tegenstelling tot olie wat juist vuil aantrekt. In tegenstelling tot andere waxmiddelen bevat Squirt lube 38% wax waar andere merken slechts 17% wax bevatten.

Voordelen Squirt Lube wax

Naast een schonere ketting heeft Squirt Lube nog meer voordelen:

 • De ketting hoeft nooit meer ontvet te worden.
 • Langere levensduur van de ketting en tandwielen door verminderde slijtage.
 • Biologisch afbreekbaar en 100% milieuvriendelijk.
 • Soepel en efficiënt schakelen

Op zondag 6 januari heb ik een tourtocht gefietst onder natte en blubberige omstadigheden. Zie hier mijn ketting na ruim 70 km.

Gebruiksaanwijzing Squirt Lube kettingwax

Om het beste resultaat te halen zijn de volgende stappen van belang.

 1. Ontvetten van de ketting, tandwielen en derailleurwieltjes. Ook bij een nieuwe ketting!
 2. Nadien ontvetten goed naspoelen
 3. Ketting goed laten drogen
 4. Breng een laag aan door de cranks te laten draaien.
 5. Laat ongeveer 3 uur drogen alvorens je een 2e en 3e laag aanbrengt.
 6. Na extreme natte rit stap 3 herhalen en weer twee lagen aanbrengen.

Twee verschillende soorten Squirt Lube

Squirt heeft twee verschillende types ketting wax. Beide zijn geschikt voor alle kettingen zoals voor de racefiets en mountainbike.

 • Squirt Lube Wax
 • Squirt Low Temperture kettingwax

De Squirt Low Temperture kettingwax is relatief nieuw en is ideaal voor de wintermaanden. Deze “Squirt” heeft een aangepaste stolpunt waardoor verharding van de waxdeeltjes voorkomt (verminderde smeerefficiëntie) onder zeer koude (natte) omstandigheden. Deze houdt de ketting langer schoon en stil. Bij warmer weer kan direct overgeschakeld worden naar de standaard Squirt Lube Kettingwax.

Hoe vaak moet je Squirt aanbrengen?

Hoe vaak je de ketting moet voorzien van een nieuw laagje wax is afhankelijk hoeveel kilometers je fietst en onder welke omstandigheden. De ketting van mijn mountainbike voorzie ik iedere rit van een nieuwe laag aangezien ik mijn fiets, en uiteraard mijn ketting, na iedere mountainbikerit schoonmaak. De ketting van mijn racefiets is minder vaak aan de beurt. Deze voorzie ik meestal na 200 – 250 km van een nieuwe laag wax, mits ik niet in de regen heb gefietst. Een droge doek langs de ketting en een laagje wax aanbrengen en de gaan!