Terwijl de fanatieke fietsers alweer begonnen zijn aan het wielerseizoen moet u er misschien niet aan denken om tijdens de koude en natte dagen kilometers op de racefiets of mountainbike te maken. Februari is de ideale maand om je fiets klaar te maken want je wilt natuurlijk wel met grote trots op een schone en kraakvrije fiets aan het seizoen beginnen. Tijd dus voor een onderhoudsbeurt voor je racefiets of mountainbike. Nu heb je nog tijd genoeg om alles na te lopen en waar nodig onderdelen vervangen of te repareren.

Racefiets of mountainbike schoonmaken

Het goed onderhouden van je fiets begint uiteraard met het goed schoonmaken ervan. Tijdens het poetsen kom je eventuele problemen al snel tegen en weet je precies wat er vervangen of gerepareerd moet worden. Door je racefiets of mountainbike systematisch na te lopen tijdens een goede poetsbeurt voorkom je de meeste problemen onderweg.

Controleren van de wielen en banden

Na het grondig poetsen van de fiets zijn de wielen aan de beurt. Draai de wielen flink rond en controleer of ze nog recht zijn. Zie je een slag? Deze moet er uiteraard uit. Niet echt een makkelijk klus om deze zelf eruit et halen. Breng hem langs en wij zorgen ervoor dat het wiel weer recht en strak wordt.

Controleren van de remmen

Dat je remmen van levensbelang belang zijn is vanzelfsprekend. Of het nu velgremmen of schijfremmen zijn, bij beide moet je de remblokken controleren. Remblokken van een velgrem maak je schoon en controleer je of er nog genoeg rubber op zit. Om je remblokken van je schijfremmen goed te kunnen controleren moet je ze er uithalen. Maak ze schoon met remreiniger en schuur ze daarna lichtjes op.
Voelen je hydraulische remmen sponzig aan? Dan is het nodig om je remmen te ontluchten. Hier heb je wel de nodige materialen voor nodig.

Controleren van de kabels

De kabels van je versnellingsapparaat en de mechanische remkabels zijn ook slijtagegevoelig. Deze kabels zijn voorzien van een coating waardoor de kabel soepel loopt. Schakelt je fiets zwaarder? Grote kans dat je kabels versleten of verroest zijn.

Vervangen stuurlint

Zijn je kabels aan vervanging toe? Grote kans dat je stuurlint van je stuur af moet en. Een goed moment om je stuurlint te verversen. Een nieuw stuurlint zorgt weer voor een goede grip en comfort.

Ketting controleren en smeren met wax of olie

Controleer de ketting of deze toe is aan vervanging. Dit kan je doen met een kettingchecker. Heb je deze niet en twijfel je of je ketting nog goed is? Kom langs en wij kunnen dit direct meten. Is de ketting nog goed? Verzorg de ketting dan met olie of wax van Squirt.

Controleren van cassette en derailleurwieltjes

In de meeste gevallen moet je de cassette en de derailleurwieltjes tegelijk vervangen met je ketting omdat deze gelijkmatig slijten. Twijfel je? Zijn de derailleurwieltjes puntig? Dan zijn ze zeker aan vervanging toe.

Controleren bouten en schroeven

Heb je bovenstaande allemaal gecontroleerd? Controleer dan alle schroeven en bouten. Door trilling kunnen de schroeven en bouten los komen te zitten. Raadzaam is het om een momentsleutel te gebruiken. Dan weet je zeker dat je de schroef of bout niet te straks aandraait.

Denk je na het lezen; Moet ik dit allemaal zelf kunnen? Nee natuurlijk niet! Wij hebben een professionele werkplaats waar we graag aan uw fiets sleutelen. Wil je dat we uw fiets klaar maken voor het nieuwe seizoen? Breng de fiets langs en wij zorgen ervoor dat u uw fiets schoon, blinkend en soepel lopend terugkrijgt.