Kunnen ze in California USA fietsen bouwen waarmee je enorm veel plezier kunt beleven in Nederland? Om daar achter te komen nam ik de Felt Edict Advanced mee naar het Twickel.
Allereerst moet ik toegeven dat ik redelijk bevooroordeeld het veld in ging. Voor mij is Felt de American dream op het gebied van fietsen. Sinds ik jaren geleden mijn eerste Felt bij Visionsports kocht kan het merk nog maar weinig fout doen bij mij. Het budget dat grote en bekende merken als Specialized in marketing stoppen gebruiken ze bij Felt voor ontwikkeling. Geen verkeerde keuze als je kijkt hoeveel wereldtitels het merk inmiddels heeft.

Dan de Felt Edict Advanced (fully). Bij Vision sports in de winkel is het al een echte eyecatcher. De prachtige blauwe lak valt op tussen alle andere fietsen. Hij oogt erg dik en heeft geen cumwall banden nodig om op te vallen. Meteen na de eerste meters op de fiets verschijnt er een hele dikke glimlach op mijn gezicht. Wat een heerlijke fiets. De vering voelt soepel en op mijn route richting het bos kan ik het niet laten om ieder stoepje en drempeltje te pakken.

Comfortabel en vergevingsgezind
De paden in het bos liggen er perfect bij. Veel modder en genoeg uitdaging om de fully eens goed te testen. Wie de paden op het Twickel kent weet dat er her en der aardig wat dikke wortels ongewenst de paden oversteken. Met mijn Felt cyclocrosser is iedere wortel er een teveel, met deze Felt Edict Advanced zoek ik ze bewust op. De fiets is enorm comfortabel en zo extreem vergevingsgezind dat stuurfouten maken gewoon leuk wordt!

Na wat gestunt of misschien is het wel gewoon gestuntel van mij, zoek ik de verbindingswegen op. Hier merk je wel dat de fully wat zwaarder is en dat er veel energie verloren gaat in alle vering. Dit mag alleen de pret niet drukken. Met de lockout zet je alle vering eenvoudig vast en fiets je toch redelijk eenvoudig over zandpaden.

Conclusie
Na een ochtend spelen in het bos en op de paden ben ik om. Er moet sowieso een MTB van Felt komen. Of dat een fully zoals deze Felt Edict Advanced wordt betwijfel ik maar dat heeft meer met mijn persoonlijke voorkeuren te maken. Wanneer je op zoek bent naar optimaal comfort, gecombineerd met een overdosis plezier dan is dit een absolute aanrader.